Dva mladí Češi pěstují cvrčky po tunách. A sní o hmyzím burgeru
23. června 2020
Radek Hušek a jeho společník Daniel Vach před pár lety rozjeli neobvyklý byznys. Začali s prodejem tyčinek z mouky ze cvrčků. Dnes v Thajsku spoluvlastní největší cvrččí farmu na světě. A pracují na tom, aby po mouce uměli za pár let vyrábět i chutné burgery. Ze cvrčků.
Na gymnáziu mě jednou spolužáci přizvali do hry, bylo to o deseťáky, dvaceťáky a hrozně mě to chytlo. Pak jsem zjistil, že se to hraje přes internet, a několik měsíců jsem se trápil na hrách zdarma. Bylo to bláznivé, třeba dvacet tisíc lidí hraje turnaj o dvacet dolarů. Jednou jsem tam vyhrál asi pět dolarů a tím jsem ve druháku nastartoval svou kariéru v pokeru.
Začínal jsem od malých turnajů, pak se přesunul na jinou hernu a začal hrát více profesionálně. Dostal jsem se do české komunity profesionálních hráčů, co pak hrávali velké turnaje v Las Vegas. Když mi bylo čerstvých osmnáct, hrál už jsem legálně o relativně velké peníze, ale tehdy zrovna jeden den vypnuli všechny servery heren v USA. Já tam přišel o vyhrané peníze, bylo to čtyři a půl tisíce dolarů, asi sto tisíc korun. Dodnes se tomu dni říká v pokeru Black Friday, peníze mi vrátili asi po roce. To už jsem ale mezitím spoluzaložil neziskovku na podporu sportu Nejsme líná generace.
Pokerem jsem si vydělával dost, za rok a půl asi čtyři sta tisíc, což bylo hodně peněz na to, že jsem byl na střední škole a bydlel u rodičů. Ale po zkušenosti s vypnutými servery jsem ztratil nadšení. Neměl jsem z toho dobrý pocit, ne že by to bylo negativní, je to dovednostní hra, ale nevytvářím žádnou hodnotu. Hráči se jen obírají o peníze.
Byli jsme občanské sdružení, organizovali jsme Běh Terryho Foxe proti rakovině. Stálo nás to spoustu práce a pak běželo asi šedesát lidí a vybrali jsme patnáct tisíc korun. Říkal jsem si, že kdybych místo toho pracoval, tak bych mohl z platu přispět více, než kolik jsme vybrali. Při studiu na vysoké škole jsem založil firmu a pak jsem narazil na koncept sociálního podnikání, který mne nadchnul. Takže když mě oslovil Daniel Vach (společník v Sens – pozn. aut.), prodal jsem firmu z vysoké školy a šel do toho.
Při studiu VŠE založil první firmu, kterou posléze prodal. Na magisterské studium chtěl pokračovat na London School of Economics, nakonec tam ale nenastoupil, protože s Danielem Vachem založil Sens Foods. Vlastní zároveň největší cvrččí farmu na světě a minulý rok získali téměř padesát milionů korun od fondů rizikového kapitálu na vývoj alternativního proteinu.
Chtěli jsme si potvrdit na trhu, že je o něco takového zájem. Byl rok 2016 a v celé Evropě nebyly žádné produkty s hmyzem. Poprvé jsme šli s kůží na trh a báli jsme se, že si lidé zaťukají na čelo s tím, že je to úplná blbost. Ale nevysmáli se nám, a nakonec jsme vybrali patnáct tisíc eur. Na základě toho jsme nastartovali celé Sens, dostali jsme nabídky od investorů, měli jsme objednávky i mimo Českou republiku. Pak už jsme mohli investorům ukázat, že jsme za měsíc dokázali prodat tyčinky za 350 tisíc korun.
Podpořte Reportér sdílením článku
Má svůj web Ekonews věnovaný tématům udržitelnosti, ať už v byznyse nebo v praxi každého z nás.