Nové plzeňské pivo voní více po chmelu

14. ledna 2021

Michal Škoda, ředitel experimentálního minipivovaru Proud v Plzni.

archiv

Největší český pivovar si otevřel vlastní minipivovar. Měkká voda typická pro české ležáky se v něm bude kvůli speciálům přitvrzovat. „Chceme vařit i exkluzivní limitované edice, které jsou silné – třeba osmnáctky, dvacítky, s velkým procentem alkoholu,“ říká Michal Škoda, ředitel experimentálního minipivovaru Proud, který vznikl v historické budově bývalé elektrárny přímo v areálu Plzeňského Prazdroje.

Čím se liší váš ležák od klasické „plzně“? Přijdou mi chutí velmi blízké.

Naše pivo je nefiltrované a nepasterizované. Používáme jiné kvasnice než Pilsner Urquell, takže má jiný zákal a chuťový vjem z pohledu plnosti. Hořkost je takřka stejná, a i když jsou obě piva z pohledu stupňovitosti podobně silná, naše pivo je více prokvašeno.

Používáte k jeho výrobě stejný slad i stejnou vodu?

Vodu ne! Slad ale používáme ze sladovny Plzeňského Prazdroje a chmel žatecký – odrůdy Agnus a žatecký poloraný červeňák. Náš ležák by měl výrazněji vonět po chmelu, protože ho přidáváme ještě dodatečně v závěru procesu, kdy už se pivo nevaří, a extrahují se do něj pouze látky aromatické a nikoliv hořké.

A jak je to s tou vodou?

Zatímco Pilsner Urquell používá měkkou vodu z vrtů na Roudné, my používáme standardní pitnou vodu z řadu. Důvod je jednoduchý a souvisí s moderními pivními styly, kdy je žádoucí vodu upravovat do nového konkrétního profilu.

Co to znamená?

Pro ležáky se hodí nejlépe měkká voda, kterou má většina Plzně běžně v řadu. Když ale děláme IPU a ALE (číst „ejl“ – druh svrchně kvašeného piva – pozn. red.), přidáváme do ní ještě různé minerály a soli, které ji přitvrzují a pomáhají vyniknout chuti.

Vaší výhodou jako minipivovaru v této době je, že jste součástí Plzeňského Prazdroje. Proč si největší výrobce piva u nás otevřel Proud?

I Prazdroj vnímá, že minipivovary přinášejí rozmanitost pivních stylů, a chce hledat nové cesty, jak pomáhat pivnímu odvětví. Dlouho jsme byli zvyklí jen na klasický český ležák, který je sice skvělý a my Češi ho umíme nejlíp na světě, ale pivní svět je pestrý a množství pivních stylů je obrovské.

Pokud uvaříte něco obzvlášť úspěšného, je možné, že novinka začne expandovat i skrze Prazdroj?

Podpořte Reportér sdílením článku