Zbytky se dojídají. Průměrná domácnost vyhodí ročně jídlo v hodnotě necelých deseti tisíc
21. listopadu 2022
21. listopadu 2022
Jdete na nákup, ale neuděláte si nákupní seznam. Uvaříte jídlo navíc, ale nedáte ho zamrazit. To a plno dalších příkladů zná asi každá domácnost. Michaela Číhalíková, ředitelka neziskové organizace Zachraň jídlo, se to ale rozhodla změnit. Co by vám poradila? „Lepší je nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden než udělat jeden velký nákup na čtrnáct dní dopředu,“ říká v rozhovoru.
Podařilo se mi připálit polévku. Bohužel už nebylo možné jí chuťově pomoci, a tak skončila v koši.
Změny, které se u nás zabydlely, jsou zejména pravidelné menší nákupy a jasný týdenní plán. Celá rodina, včetně dětí, je zvyklá, že zbytky se dojídají. Za těch pár let, co jsem se začala v problematice nadměrného plýtvání pohybovat, se postupně zdokonaluji, ale přesto i já mám stále nějaké rezervy.
Jídlo a vaření bylo už od dětství mým koníčkem. Mám ho ráda pro jeho schopnost sbližovat lidi. Zároveň spolu s mateřstvím přišel sílící pocit, že mi není lhostejný svět okolo nás a trápí mne, jak nadužíváme zdroje. Má práce mi tak přináší smysluplnost.
Plýtvání probíhá napříč celým potravinovým řetězcem. Nadpoloviční podíl, konkrétně to je 52 procent, mají zejména domácnosti.
Bohužel ne. Výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně ve svém průzkumu zjistili, že průměrný „Brňan“ vyhodí ročně 37,4 kg jídla, přičemž subjektivní odhad samotných lidí byl pouze 4,2 kg. Nákup potravin samozřejmě není zanedbatelná položka v rozpočtu. Podle stejné studie tak průměrná domácnost vyhodí ročně jídlo v hodnotě necelých deseti tisíc korun.
Podpořte Reportér sdílením článku
Je vděčná za možnost svobodně psát o všech stránkách života, včetně těch, které nejsou zrovna veselé.