Cidre čeká znovuobjevení, věří dva architekti, kteří se nadchli pro jablečný nápoj
19. listopadu 2020
19. listopadu 2020
Původně hledali jen velký prostor pro architektonický ateliér, kde by mohli také garážovat svoje veteránské saaby. Bývalá zámecká pila a truhlárna v Lobči na Kokořínsku ale byla o dost větší. Architekti a životní partneři Jan Pustějovský (36) a Tereza Lemperová (36) tu časem začali vyrábět ze starých jablečných odrůd nápoj známý jako cidre. „Čte se to sidr, nikoliv sajdr,“ upozorňují. V tom je totiž velký rozdíl.
J: Jablka už jsou zmoštovaná a přečerpaná v tancích, momentálně bouřlivě kvasí. I když některé várky už se trochu uklidnily, takže je budeme stahovat z kvasnic a přečerpávat do sudů. V nich je necháme zrát jeden rok a pak ještě další budou zrát v lahvích.
J: Tak nějak to vychází. Díky koronaviru a malým odbytům se nám totiž poprvé povedlo přejít na to, co jsme si přáli, a to je dvouletý proces zrání. Budeme mít i mladé, roční cidry, většina však bude pěkně pomalu dozrálá.
J: Každý se totiž dělá jinou metodou. Pro tu francouzskou je typické dlouhé zrání v lahvi a více se podobá procesu výroby vína. My necháváme mošt kvasit spontánně bez přidání kvasnic, přičemž tam při čerpání ze sudů do lahví ještě nějaký zbytkový cukr zůstává anebo také ne. Obsah lahví se tak může sekundárně rozkvasit a cidre bude perlivý, nebo zůstává jen takzvaně tichý.
J: V anglosaském světě bývá kvašení rychlejší, navíc ještě v postprodukci po dokvašení přicházejí úpravy chutě, může se sytit CO2. Většinou se doslazuje, nejlépe čerstvým moštem, ale nejčastěji jablečným koncentrátem, který se dá dobře uchovávat. U cideru je ideální, když se pije na čepu. V Anglii a v Americe mívají na pípě deset piv a vedle toho tři pět ciderů. Francouzský cidre nebo španělská sidra se oproti tomu nečepují.
J: Na začátku jsme moc nevěděli, co děláme, učili se za pochodu a na dvou a půl kubících z první sezony v roce 2016 vlastně hledali ideální postup výroby. Upřímně řečeno, výroba suchého, tichého cidru je technologicky jednodušší, jen mnohem déle trvá. A Francií se sice inspirujeme, ale jdeme dost svébytnou, kokořínskou cestou.
Podpořte Reportér sdílením článku
Začínal v deníku MF DNES.