Had leží a čeká, nereaguje na každý impulz. To bych se potřebovala naučit

28. března 2024

foto: Hana Knížová

Každý můj šperk nese vlastní význam, přistupuju k němu jako k talismanu, říká jedna z nejvýraznějších českých šperkařek Janja Prokić. Pro inspiraci si chodí do světa mytologie a starých knížek. V její poslední kolekci jí učaroval symbol hada, který pečlivě zvažuje, jestli se mu vyplatí vyvinout energii a sílu. „To bych si přála umět, protože já jsem pořád v pohybu,“ vysvětluje umělkyně původem z Bělehradu.

Říkáte, že šperky jsou pro vás jako deníky, musí mít hlubší význam. Jaký vzkaz do nich ukládáte?

Do každé kolekce asi jiný. Nejzákladnější je pro mě vědět, proč to dělám – co chci zpracovávat a co bych chtěla říct. Až když si to ujasním, hledám tvarosloví, symboliku. Na tom obecně stojí moje tvorba. Ke šperku přistupuji jako k talismanu. Je pro mě důležité, aby zákazník, který ho pak bude nosit, věděl, o čem kolekce byla.

Vaše kolekce jsou různorodé. Je něco, co je spojuje? Nějaký váš rukopis?

Snažím se každou kolekci uchopit jinak, aby se to někam vyvíjelo. Baví mě, že někdo třeba uvidí moji novou kolekci a pomyslí si: to bych vůbec neřekl, že to dělala Janja. Ráda svou tvorbu posouvám, protože tím posouvám sebe sama. Ale určitě je tam viditelný i můj umělecký rukopis. Mám ráda určitou hrubost, třeba v opracování materiálů. A mám ráda stopy po nářadí, nemám perfektně vyleštěné věci, nejsou perfektně symetrické. Šperky vznikají celé v ruce, nepoužívám žádné 3D tiskárny, nic se nepřipravuje dopředu. Není to o tom, že bych neuměla vyrobit lesklé a rovné věci. Ale mě to nezajímá, baví mě živost toho předmětu.

Když za vámi přijde zákazník, hledá primárně symboliku, nebo si jde spíš koupit šperk, který se mu líbí?

Jak kdo. Sama nejsem tolik v kontaktu s koncovým klientem, ale holky v obchodě musí klientovi přiblížit symboliku dané kolekce. Je to nedílná součást mého šperku. Je docela zajímavé, že lidi, kteří si často vybírají jen očima a nedokážou se rozhodnout mezi více kusy, většinou přitáhnou věci, které v životě zrovna řeší. Je hezké, že mé šperky asi mluví samy za sebe. Ale jsou i lidé, který přijdou a rovnou chtějí určitou kolekci, protože vědí, co symbolizuje.

Děláte i originální šperky na míru. Tam to funguje obdobně?

Dělám jich velmi málo, protože to zabere hodně času a energie. Zvládnu jich tak kolem pěti do roka. Je to zdlouhavý proces, kdy s klientem procházím, proč to chce, co od toho očekává, jestli to chce nosit každý den, co mu to má dávat nebo proč se rozhodl, že to chce zrovna ode mě. Pak vybíráme kameny a symboliku. Člověk, který chce se mnou projít celým procesem, se určitě zajímá, o čem šperk přesně je. Nedávno jsem tady měla pána, který řekl, že je to jako na terapii. Někdy ale přijde i klient, který viděl moje šperky v nějakém časopise.

Poznáte u klientů na první dobrou, jaká kolekce by je mohla oslovit?

Záleží na tom, jestli člověk, který přichází, vůbec ví, co chce. Často lidé nemají konkrétní představu – a to je právě moje práce, dobrat se toho. Což mám asi i nejraději.

Přečtěte si také

Mytologie a slovníky

Vaše poslední kolekce je založená na symbolu hada. Čím vás tak přitahuje?

Mě nikdy hadi nebavili a šperky s nimi jsem úplně nesnášela. Pak jsem si ale uvědomila, že to zvíře je naprosto neuvěřitelný! Tím, že někde leží, nevidí, neslyší, čerpá z vibrací, prostě je. Já jsem hodně v pohybu, takže mě fascinuje, že se někdo někam plácne, čeká na vibrace a podle nich se řídí. Po tom bych strašně toužila. Pro mě je až neuvěřitelný, že ne každý impulz v hadovi vyvolá nějakou reakci. Což je můj problém, jakmile dostanu nějaký impulz, okamžitě přichází reakce. A pak má taky had nádhernou symboliku – ať už je to o plodnosti, kypření půdy, nebo o tom, že je schopný odhodit kůži, ze které vyrostl.

Podpořte Reportér sdílením článku